Van de sponsor - Goed verzekerd in het buitenland
Het is belangrijk om te weten wat er met je verzekeringen gebeurt als je gaat verhuizen naar, of al woont in, een ander land. Ga je emigreren, dan is dat niet het eerste waar je bij stilstaat. Wat is bijvoorbeeld de leukste wijk om te wonen? Waar zitten de beste scholen voor je kind? Maar hoe zit het eigenlijk met je verzekeringen? OOM Verzekeringen legt uit hoe het precies zit, zodat je goed voorbereid naar het buitenland kan vertrekken.
1. Moet je jezelf verzekeren als je gaat werken in het buitenland?
Ga je wonen of werken in het buitenland, dan heeft dit meestal gevolgen voor je Nederlandse zorgverzekering. Als je over de grens werkt, draag je waarschijnlijk belasting af in het land waar je werkt. Je betaalt dan geen belasting meer in Nederland. In zulke gevallen kan je recht op de Nederlandse basisverzekering komen te vervallen.
De zorgverzekering - en ook andere verzekeringen - zoals wij die in Nederland hebben, is niet zo vanzelfsprekend in andere landen. Vaak zijn de dekkingen beperkt en dekt die verzekering je niet buiten het land waar je verblijft. De ervaring leert dat Nederlanders graag dezelfde zorg willen die ze in Nederland gewend zijn. Daarnaast heb je ook nog te maken met cultuurverschillen. Waar fysiotherapie, een huisarts of een verloskundige in Nederland gebruikelijk is, kan dit in jouw nieuwe ‘woonland’ minder vanzelfsprekend zijn.
2. Kijk eerst of je je moet uitschrijven uit Nederland
Als je als expat naar het buitenland gaat, dan kan het zijn dat je geen recht meer hebt op een Nederlandse basisverzekering. Bijvoorbeeld omdat je belasting in het buitenland afdraagt of je bent uitgeschreven in Nederland. Jouw persoonlijke situatie bepaalt of je jezelf moet uitschrijven. De regel is simpel: als je in 1 jaar meer dan 8 maanden (aaneengesloten) buiten Nederland verblijft, moet je je uitschrijven bij de Basisregistratie Personen (BRP). Schrijf je je niet uit, terwijl dit wel zou moeten? Dan kun je een boete krijgen. Voor uitgezonden rijksambtenaren en gezinsleden geldt dat zij in principe recht hebben op de Nederlandse zorgverzekering, maar dit gaat de laatste jaren vaak mis en verzekerden moeten zelf aantonen dat gezinsleden dit recht hebben bij de Sociale Verzekeringsbank.
Wanneer je je uitschrijft of wanneer je partner tijdens de plaatsing in het buitenland werkt, vervalt je recht op een Nederlandse zorgverzekering. Dat betekent dat je niet meer automatisch verzekerd bent. Ofwel: je stapt uit de Nederlandse zorgverzekeringsregeling en mag zelf bepalen hoe je je medische dekking regelt.
Wat als ik weer terugkom naar Nederland?
Bij een definitieve terugkeer naar Nederland moet je je weer inschrijven bij een gemeente waar je gaat wonen. Dit betekent automatisch dat je weer in aanmerking komt voor een Nederlandse basisverzekering. Je kan dan contact opnemen met een zorgverzekeraar.
3. Waarom een ziektekostenverzekering na uitschrijving Nederland?
Van onverwachte medische kosten tot noodsituaties in het buitenland: een ziektekostenverzekering verzekert snelle toegang tot medische zorg wanneer je die nodig hebt.
- Snelle en efficiënte hulp
Als je ziek wordt en het niet over gaat, wil je dat soms checken bij je dokter. En heb je een noodgeval? Dan telt elke seconde. Met een goede ziektekostenverzekering krijg je snel en doeltreffend hulp, zelfs als je in een land bent waar je de taal (nog) niet spreekt. - Toegang tot kwaliteitszorg
Met een goede ziektekostenverzekering heb je toegang tot hoogwaardige medische zorg, waar je ook bent. Precies zoals je dat gewend was voordat je je uitschreef uit Nederland en emigreerde. - Gemoedsrust
Je uitschrijven uit Nederland en emigreren naar een nieuw land brengt al genoeg onzekerheid met zich mee. Een ziektekostenverzekering geeft je een stukje gemoedsrust. Je weet dat je gedekt bent en dat je de zorg kunt krijgen die je nodig hebt. - Naleving van wet- en regelgeving
In sommige landen is het wettelijk verplicht om een ziektekostenverzekering te hebben als expat. Als je die niet hebt, kan dat in het ergste geval leiden tot juridische problemen of zelfs je verblijfsstatus in gevaar brengen. - Financiële bescherming
Medische zorg kan in het buitenland duur zijn. Met de juiste verzekering voorkom je dat de rekeningen zich opstapelen.
4. Kan je je Nederlandse zorgverzekering wel aanhouden?
Zelfs als je wel onder de Nederlandse basisverzekering valt, kan een extra verzekering handig zijn. De Nederlandse basisverzekering vergoedt spoedeisende hulp over de hele wereld, maar je krijgt nooit meer vergoed dan wat de behandeling in Nederland kost. Het kan dus zijn dat je moet bijbetalen als je in een land verblijft waar de medische kosten hoog zijn. Ga je bijvoorbeeld naar één van de onderstaande landen, dan is het belangrijk om je aanvullend te verzekeren:
- Verenigde Staten
- Singapore
- Maleisië
- Hong Kong
- China
Voorbeeld situatie van OOM-klant in Amerika:
‘Een Nederlands stel woont met hun dochtertje in Los Angeles, Amerika. Hun dochtertje is geboren met 27 weken. Als je onder de 28 weken geboren bent, noemen ze dit premature. Zij heeft 101 dagen op de neonatologie gelegen. Op zo'n onzeker en stressvol moment wil je dat de medische zorg zo goed mogelijk geregeld is en dat de klant ook niets merkt van de administratieve kant. De eindafrekening was 1,7 miljoen dollar. Hierdoor besef je maar al te goed hoe belangrijk het is om je verzekeringen goed te checken en er zeker van te zijn dat deze niet alleen een maximum bedrag hanteert, maar betaalt wat de behandeling in het land kost. Het baby'tje is inmiddels bijna twee jaar oud.
Persoonlijk advies
Heb je vragen over jouw specifieke situatie en je verzekeringen? Het team van OOM Verzekeringen staat voor je klaar.
Neem gerust bij vragen contact op via info@oomverzekeringen.nl of klik hier voor meer informatie.