Van de werkgroep arbeidsvoorwaarden: geschillencommissie ACRU
Het nieuwe parlementaire jaar is weer volledig aan de gang, met volle agenda’s, volle inboxen en ook nog een nieuwe minister. Nieuwe collega’s zijn geland (soms letterlijk) op posten, directies en bij de ondersteunende organisaties. Deze fase kan voelen als de wittebroodweken van een nieuwe functie: uitdagende inhoud, nieuwe verwelkomende collega’s en – indien op een post – een nieuw land dat staat te wachten om ontdekt te worden. Maar deze fase wordt helaas ook soms ervaren als lastig en onzeker, zeker bij uitgezonden collega’s. Kunnen we wel een huis vinden dat past bij de gezinssituatie? Gaan de kinderen het wel naar hun zin hebben op school? Vindt mijn partner ook zijn of haar weg in het nieuwe land? Zijn we wel goed verzekerd? Gelukkig staat 3W en de organisatie collega’s hier goed en ruimhartig in bij. En zo hoort het ook. Want om inhoudelijk goed te functioneren moet de thuissituatie ook goed zijn. ‘Het enige front waar je echt onmisbaar bent is het thuisfront’, aldus voormalig Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm.
Een belangrijk onderdeel van een tevreden thuisfront is een goede set heldere arbeidsvoorwaarden. Soms kunnen deze toch in de knel komen door een bijzondere situatie, of wordt de toepassing van de ACRU (Aanvullende CAO Rijk Uitzendingen) als oneerlijk ervaren door de medewerker. Graag staan we collega’s die hier tegenaan lopen bij vanuit de VDBZ, met advies of door problemen aan te kaarten tijdens het Georganiseerd Overleg van de vakbonden met de werkgever. Daarnaast is het mogelijk om je eigen specifieke casus voor te leggen aan de Geschillencommissie ACRU – weet deze commissie en ons (werkgroep arbeidsvoorwaarden - Daan Elders en Suzanne Tossings) dus ook te vinden.
Uit Factsheet Geschillencommissie ACRU | Publicatie | SSO3W:
De Geschillencommissie ACRU is onafhankelijk en bestaat uit een voorzitter, enkele plaatsvervangend voorzitters en een gelijk aantal leden namens de vakbonden en de werkgever. De voorzitter en plaatsvervangend voorzitters van deze commissie zijn onafhankelijk en behoren tot de Nederlandse rechterlijke macht en zijn niet werkzaam voor de werkgever of voor een vakbond. Alle werknemers voor wie de ACRU geldt, kunnen direct bij de Geschillencommissie ACRU terecht bij een (potentieel) verschil van mening met de werkgever over de toepassing van de ACRU. De Geschillencommissie ACRU is bereikbaar via GCA@minbuza.nl.
Een uitspraak van de Geschillencommissie ACRU is afhankelijk van de aard van het voorgelegde meningsverschil. Het is de bedoeling dat beide partijen de uitspraak van deze geschillencommissies zoveel mogelijk volgen. De uitspraak is echter niet bindend.
Ongeacht binnen welk onderdeel van de sector Rijk de werknemer werkzaam is, is het aan de (plaatsvervangend) secretaris-generaal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken om binnen een redelijke termijn een beslissing te nemen naar aanleiding van de uitspraak van de Geschillencommissie ACRU. Als de beslissing afwijkt van de uitspraak van de geschillencommissie dan moet dat gemotiveerd worden.