Van de werkgroep personeelsbeleid: 2024 – hét jaar voor excellente diplomatie in woord en daad
2024, here we are! Mijn jaar begint vol energie en behoefte aan actie. Dit eerste – energie – zeker mede dankzij de techno die vanaf 7.00 uit de lichtgevende box van de bouwvakkers in mijn huis schalt. En de behoefte aan actie komt voort uit mijn ongeduldige aard, aangeboren resultaatgerichtheid en een tikkeltje teleurstelling over hoe snel (of langzaam dus) verbetering van het P-beleid binnen BZ gaat. Maar: het nieuwe jaar vraagt om een positieve instelling, dus niet getreurd en aan de slag. Nieuwe rondes, nieuwe kansen. Zou 2024 bijvoorbeeld het jaar worden waarin we excellente diplomatie niet alleen gaan belijden als ideaal, maar ook nog verder in praktijk gaan brengen? Als het aan de VDBZ ligt wel!
Dit gaat niet vanzelf, want het vergt dan meer dan mooie woorden (jammer, want daar zijn we nu juist best goed in bij BZ..). Het vergt een helder idee van wat het is, excellente diplomatie. Het vergt inzicht in welke randvoorwaarden en veranderingen er concreet nodig zijn om excellente diplomatie in praktijk te kunnen brengen. En het vergt leiderschap om de koers waar nodig te wijzigen en het personeelsbeleid aan te passen. Voor het leiderschap rekenen we op de leden van de bestuursraad, voor het overige delen we graag onze inzet op hoofdlijnen.
Excellente diplomatie is volgens de VDBZ: Het effectief bijdragen aan een veiliger en welvarender Koninkrijk, een eerlijke en duurzame wereld en steun voor Nederlanders in het buitenland. Er wordt proactief en strategisch gecommuniceerd, kansen worden gesignaleerd en benut, met oog voor de korte- medium- en lange termijn. Diplomatieke invloed is gemaximaliseerd, door optimale inzet van kennis, expertise en diplomatieke vaardigheden. Een internationaal gericht ministerie met een serieus internationaal detacheringsbeleid, om serieuze invloed te kunnen uitoefenen. De hele organisatie is hierop ingericht, iedereen draagt hier op zijn/haar eigen wijze aan bij. Diplomaten natuurlijk – maar ook alle andere collega’s.
Randvoorwaarden om dit te kunnen bereiken zijn:
- Excellente diplomaten. Dit betekent o.a. erkenning dat diplomatie een vak is, waar we trots op zijn en waarvan we de meerwaarde Rijksbreed uitdragen; goede diverse werving; goede opleiding; uitzendingen aantrekkelijk houden, goed management op posten; leren van andere diplomatieke diensten.
- , een vak en een medewerker waar de organisatie trots op is en die trots ook rijksbreed uitdraagt;
- Optimale inzet van menskracht binnen BZ: optimaal gebruik van kennis en expertise; loopbaanontwikkeling, realiseren van verschillende loopbaanbaden; talentmanagement; specifieke opleidingen en begeleiding op orde. Randvoorwaarden die hieruit volgen zijn:
- Een ondersteunend personeelsbeleid.
- Functionele, fit for purpose gebouwen in DH en voor de posten.
- Faciliterende IT-middelen.
- Een goed georganiseerd 3W dat uitgezonden medewerkers ontlast.
- Een BZ waar goede, eerlijke feedback geven onderdeel is van de organisatiecultuur.
Deels wordt er reeds gewerkt aan aanpassingen die bijdragen aan het realiseren van excellente diplomatie, maar we zijn er nog lang niet. De VDBZ doet daarom graag concrete voorstellen om verdere benodigde verbeteringen door te voeren. Een greep:
- Maak talenkennis echt weer belangrijk.
- Creëer verschillende loopbaanpaden.
- Evalueer de huidige brede werving voor het IBBZ-traject.
- Breng de werving van beheerfuncties op orde, wees een aantrekkelijke werkgever.
- Omschrijf duidelijker over welke competenties een diplomaat moet beschikken, met focus op het vervullen van functies op een post.
- Maak 360 graden-feedback voor leidinggevenden verplicht.
- Maak het mogelijk voor beheermedewerkers in DH die ondersteuning bieden aan collega’s op posten om een poststage te doen.
- Herzie de CTF grondig.
- Versterk de P en O van HDPO, met een P die zich ook weer richt op de medewerker.
Tijdens de ALV van 1 februari as zullen we hier verder over doorspreken en horen we graag jullie ideeën (ook schriftelijk altijd welkom). Maar behalve erover praten, zien we in 2024 ook graag de stap naar actie. De evaluatie van het P-beleid biedt – ten minste voor een deel van deze voorstellen – hét momentum om deze benodigde aanpassingen door te voeren.