Van de Werkgroep Personeelsbeleid
Door het strand, de zon en de hoge temperaturen zouden we het wel haast zijn vergeten: het formele overleg dat VDBZ en de overige vakbonden voor de zomer hadden met de bestuurder en waarin we ook uitgebreid spraken over p-zaken. Zo hebben wij vanuit de VDBZ aandacht gevraagd voor instroom. Daarbij hebben wij onze tevredenheid geuit over het besluit om een intern-IBBZ te starten. We hebben echter ook onze zorgen kenbaar hebben gemaakt over de mogelijkheden voor doorstroom naar posten voor grote groepen jonge collega’s en de druk die dit oplevert voor goede, diverse werving en selectie. In ons overleg erkende de bestuurder het risico van de werkdruk, ook voor HDPO, en liet weten dat gekeken zou worden naar fasering van werving, selectie en aanvang. De uitkomst hiervan hebben we kunnen lezen in de laatste FBS-nieuwsbrieven. Bij het verschijnen van deze nieuwsbrief is het FBS net gepubliceerd. We horen graag van jullie/onze leden over jullie ervaringen met het werven en selecteren in deze (overvolle) ronde en/of met het solliciteren op de verschillende soorten functies. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat eventuele problemen die zich nu voordoen kunnen worden opgelost voor de publicatie van de volgende FBS-ronde.
Op het gebied van doorstroom hebben we in het overleg ook gesproken over de interimpool (IP) en perspectiefpool (PP). Collega’s in deze pools ervaren onder andere stigmatisering, gebrekkige begeleiding en leeftijdsdiscriminatie. Ook in de OR vraagt de VDBZ blijvend aandacht voor dit onderwerp. We waren blij om te horen dat de bestuurder aandacht heeft voor deze problematiek en dat wordt gekeken naar extra ondersteuning vanuit HDPO voor de collega’s in de IP en PP. Dat neemt niet weg dat in onze ogen nog altijd teveel collega’s in de IP en PP terecht komen en dat leidinggevenden beter hun best moeten doen om collega’s zo goed als mogelijk te begeleiden naar een gedegen, tijdelijke en vervolgfunctie.
Tot slot hebben we aandacht gevraagd voor de gebrekkige transparantie rondom het CTF en de negatieve effecten hiervan. Dat dit tot onrust kan leiden weten we maar al te goed en iedereen hoopt dat de organisatie snel beter in staat is om de juiste persoon op de juiste functie te plaatsen, ook in de hoogste rangen. Het huidige CTF-systeem biedt hiertoe onvoldoende garanties. Daarom was het goed te horen dat wordt nagedacht over een aanpassing van het CTF-systeem. Op Rijksportaal is 16 september meer informatie gezet over het CTF en we zullen jullie informeren als wij horen over verdere ontwikkelingen.
Zoals we ook lieten weten in de ALV, zijn bovenstaande onderwerpen een belangrijke focus voor onze inzet het komende jaar. Het p-beleid is constant in beweging, verdient de constante kritische blik van de VDBZ, van alle BZ-ers. En dat zal zeker ook komende tijd nodig zijn, nu er een brede evaluatie van ons huidige p-beleid op de rol staat. De VDBZ zal hier scherp op meekijken, waarbij er vanuit de VDBZ gezien geen heilige huisjes zijn en we altijd – met jullie input - zullen inzetten op een p-beleid dat BZ een (nog) betere organisatie maakt, leidt tot het goed inzetten van alle verschillende talenten, de juiste persoon op de juiste plaats. In het belang van de medewerkers, in het belang van BZ.